tel Biuro 58-622-51-41

tel kom. +48 501 387 308

tel kom. +48 692 841 352

tel Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jak przechowywane są zwłoki w zakładach pogrzebowych?

Śmierć bliskiej osoby to trudne i bolesne doświadczenie. Rodzina pragnie godnie pożegnać się ze zmarłym i móc zobaczyć go po raz ostatni. Aby uszanować ciało zmarłej osoby, odpowiednio je zabezpieczyć przed postępującymi procesami biologicznymi do czasu pogrzebu, a jednocześnie zagwarantować bezpieczeństwo z sanitarnego punktu widzenia, konieczne jest jego właściwe przechowywanie. O tym, w jaki sposób usługę tę świadczą zakłady pogrzebowe przeczytasz w poniższym artykule.

 

Wymagania dotyczące przechowywania zwłok

Tak jak w prowadzonym przez nas zakładzie pogrzebowym w Gdyni, tak i w każdym innym miejscu oferującym przechowywanie zwłok i szczątków ludzkich musi znajdować się specjalna chłodnia. Ciało zmarłego musi być bowiem utrzymane we właściwym stanie do momentu pogrzebu. Aby zahamować jego postępujący rozkład oraz rozwój bakterii gnilnych, zwłoki muszą pozostawać w temperaturze od 4˚ do 8˚. Jeszcze niższa temperatura wymagana jest w przypadku mrożenia ciała w zamrażarce, które ma miejsce, kiedy zwłoki są już w rozkładzie. Są to jednak rzadkie przypadki i dotyczą w większości sytuacji, w których ciało zmarłego zostało odkryte po kilku dniach od zgonu. Zakłady pogrzebowe mają również w obowiązku zabezpieczyć zwłoki przed możliwością uszkodzenia. Dlatego pomieszczenie powinno być chronione przed dostępem gryzoni i owadów, posiadać wentylację i zostać wyposażone w powierzchnie odporne na produkty dezynfekujące.

 

W jaki sposób przetransportować ciało zmarłego do zakładu pogrzebowego?

Przepisy wskazują, że zwłoki nie mogą być chowane przed upływem 24h od chwili zgonu, dlatego chłodnie pełnią tak ważną rolę. Zakłady pogrzebowe zazwyczaj oferują całodobowy przewóz zwłok z domów czy szpitali. Jest on możliwy w wyłącznie przystosowanych do tego samochodach.